Saptamana insectelor (2 ani si 7 luni)

Activitatile de saptamana aceasta au inceput cu totul neplanificat. Planificat fusese doar sa facem mai multe jocuri educative impreuna…

Intr-o luni dimineata, F. a cerut borcanul cu insecte (figurine de plastic, desigur).

De aici, am scos cateva carti si am facut cateva arts & crafts, am cantat cantecele si am spus poezii. Obiectivul meu a fost ca F. sa se familiarizeze cu numele si imaginea diferitelor insecte, cu multe dintre ele intalnindu-se deja pe viu vara asta, in circumstante mai mult sau mai putin dureroase (a fost intepat de doua ori de viespii).

Figurinele noastre sunt o parte no name (chinezesti), iar unora le mai lipsesc diverse parti anatomice, o parte Safari (tot chinezesti  🙂 ).

Am avut toate materialele la indemana, datorita fratilor mai mari, asa ca a fost foarte usor sa umplem saptamana cu activitati pe aceasta tema. In medie, intre jumatate de ora si o ora (adunate), dureaza activitatile noastre zilnice, insa aici intra toate cartile citite, nu doar cele despre insecte, si jocurile ad hoc (cand rasturnam cutia cu incastre, de pilda, si apoi le punem impreuna la loc, sau diverse chestii pe care le imprastie si apoi le sorteaza, etc.)

Cartea cu clapete BUGS, figurine de plastic, Play Doh si imprimarea formelor de insecta in plastilina:

insecte1

Puzzle cu forme si printuri de insecte, Rime cu antenute de Lucia Muntean:

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Enciclopedia Disney, vol 3- Insecte si paianjeni . Recomand din suflet acest set ca prima enciclopedie, am folosit-o foarte mult cu S., iar F. a avut rabdare s-o rasfoim pana la capat. Din cand in cand, unde imi aduceam aminte, ii spuneam cate o poezioara sau ii cantam un cantecel cu insecta respectiva. F este un copil foarte muzical si reactioneaza foarte bine la cantecele.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

 

The Very Busy Spider– Eric Carle si un craft din plastilina, pipecleaners si doua suruburi mici pe post de ochi. Explicatiile sunt de prisos, iar paianjanul roz/albastru a trait cam doua minute, fiind devorat de degetele lacome de plastilina. In afara de asta, am exersat numaratul pana la 8 pe picioare de paianjan:

insecte2

The Very Hungry Caterpillar– Eric Carle, niste printable cu conceptele de mare-mediu-mic, cateva cartoane colorate cu fructele mancate de omida (desenate de mine cu multi ani in urma) si o activitate de potrivire cu planse si cartonase cu fructe.

insecte5

Mai multe activitati pe marginea acestei carti, ba chiar si un atelier tare drag mie, puteti vedea aici, aici si aici.

Pe marginea acestei carti am facut si un frumos fluturas din spuma, decorat cu multe abtibilduri, insa am ratacit poza, iar F., pe cat a fost de incantat sa-l puna laolalta, pe atat de dornic sa il demonteze dupa vreo douazeci de minute (pentru mine inca 5 minute de liniste, deci go for it, baiete!). Asadar, dovada cu fluturele craft nu mai exista, insa activitatile cu abtibilduri sunt fantastice pentru dezvoltarea motricitatii fine si a concentrarii.

A fost o saptamana plina si frumoasa pentru noi, prima saptamana tematica de la noi de-acasa.

Happy learning!

 

2 Comments

  1. violeta.argatu

    Cum e F. la lectii? 🙂

    Maria pare c-ar avea acelasi stil ca Ana; cum vrea ea, cand vrea ea :))). Ieri am pictat un copacel ,folosind un buchetel format din betisoare de urechi. sa zicem ca a colaborat 30% :)). ii place, dar nu vrea deloc sa faca asa cum ii arat eu :)). Pt ca Ana a inceput scoala, am inceput si noi sa facem diverse crafturi. Bineinteles ca Maria e nelipsita .
    Inca tanjesc dupa bebelusul Ioan :))). la 2 ani juma’ ii puneam pensula in mana, ii aratam unde sa puna pensula, unde sa picteze, iar el facea intocmai. Astea doua……exact pe dos :))). Cred ca tre sa ma dau eu dupa ele ca s-avem succes 🙂

    • A…nici vorba de rabdare prea multa, decat daca il intereseaza ceva in mod deosebit. Clar nu va fi pasionat de crafts ca S. Daca le face, sau ma ajuta sa le fac, le distruge dupa maxim 10 minute. in schimb daca il intereseaza ceva, isi pastreaza concentrarea. E o personalitate puternica si face cum vrea el. Chestii f messy inca nu fac, mi-e frica de vopsea si pictat si apa si nisip si altele de genul…sa vezi ce a putut sa faca [rin casa cu niste Frunze! ori am imbatranit eu, ori am oboist si nu mai am rabdare sa tot strang dupa ei…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s