Despre forme, cifre si alte activitati de stimulare a motricitatii fine (2 ani si 8 luni)
Luna aceasta ne-am jucat foarte mult cu forme si cifre, mai ales ca asta e dispus Baietelul de bucurie sa aprofundeze. Cu literele, de pilda, nu prea avem sanse.
Desigur, acestea sunt teme recurente, pe care le vom tot relua de-a lungul timpului, iar acum incerc doar sa il familiarizez cu numaratul, denumirea cifrelor respective si ideea de cantitate.
Spre deosebire de S., care era atras de jocuri de construit si de tot ce reprezenta 3D, F. este atras de jocuri in cutii, de cele de potriviri, de puzzle (desi, din acest punct de vedere, nu e atat de precoce ca alti copii cunoscuti de mine). Pe cele cu mai multe piese le-am facut eu, lasandu-l sa adauge cate o piesa la locul potrivit.
F. cunoaste formele uzuale in limba engleza, si numara pana la 10 tot in engleza, cu putin ajutor si in romana. Desi in conversatii favorizeaza romana, cand se joaca sau cand viseaza (se trezeste brusc dintr-un vis si spune ceva), foloseste engleza.
Iata cateva idei dragute pe care le puteti pune in practica:
- Tangramul– noi avem aceasta varianta colorata din lemn de la Famous Kids si F. se joaca destul de mult cu el:
2. Diverse jocuri de sortare sau de potrivire a formei pe flashcards (multumim, Loredana, pentru flashcards, sunt foarte apreciate!):
3. Geo Board
Avem acest Geo Board din plastic ( multumim pentru el, Elena!) cu care ne jucam din cand in cand cu elastice:
4. Paolo– un joc foarte frumos de la Imaginarium, cu care poti face tot felul de constructii creative din forme colorate. Constructiile mai complexe ii apartin Baietelului de argint, cele mai putin complexe mie. Baietelul de bucurie nu e pasionat de construit, insa am profitat de acest joc sa repetam formele:
5. Puzzle de asociere cifra -cantitate :
6. Un joc cu clowni, unde putem asambla clowni cu piese de diferite marimi, si putem aranja figurile in ordinea inaltimii, discutam despre mai scund, mai inalt, mai lat, mai subtire. Nu ma asteptam sa ii placa atat de mult acest joc, dar l-am scos de doua sau de trei ori, ceea ce e mult pentru un baietel de aproape trei ani:
6. Alte jocuri pentru imbunatatirea motricitatii fine, care il capteaza destul de putin (le face o singura data, in maxim cinci minute si gata! Pe fratele lui astfel de jocuri il tineau ocupat mult mai multa vreme, si asta arata cat de diferiti sunt copiii, si cum trebuie sa incercati multe activitati pentru a vedea ce ii atrage intr-o anumita perioada).
Majoritatea jocurilor noastre sunt cumparate second hand, de-a lungul timpului, si se dovedesc acum insuficiente sa-l tina ocupat pe Baietelul de bucurie. Le folosim de mai multe ori intr-o anume perioada de timp, iar pe unele total accidental (de pilda, cand isi rastoarna cutiile cu puzzles tip incastru, uneori nu scapa pana ce nu le face pe toate, si asa repetam formele; alteori, nu scapa mami pana ce nu le pune pe toate la locul lor…).
Spor la joaca!
- Posted in: 18-24 luni ♦ 2-3 ani ♦ La joaca ♦ Matematica ♦ Montessori ♦ Motricitate fina ♦ Scoala de acasa ♦ Uncategorized
- Tagged: activitati cu cifre, activitati cu forme, activitati educative
Super!
Merci pt tangram-avem si noi ceva asemanator, dar pana acum l-au folosit doar Ioan si Ana (e cu grade diferite de dificultate. Dar sunt cateva pe care sigur le-ar putea face si maria
O, da, Tangramul e un joc care a prins la F.!