O saptamana in Egiptul Antic

Tocmai a trecut o saptamana foarte interesanta in casa noastra- am intrat in masina timpului si ne-am transportat printre dunele strabatute de camile, printre sclavii care construiau piramide, pe nava regala a lui Ramses si in mormantul lui Tutankhamon.

Am lucrat pe parcursul mai multor zile, atat cu S. cat si cu Izabela. Am abordat diferit lectiile celor doi, asa ca vi le voi povesti separat.

Cu Izabela, la inceput, ne-am familiarizat cu Egiptul, cautandu-l pe glob in nordul Africii. Am intrebat-o la ce se gandeste cand aude cuvantul “Egipt” si imediat mi-a raspuns “la piramide”, pentru ca pe acestea le cunostea deja din lectia noastra despre constructii monumentale. Pe aceleasi piramide, dar si alte simboluri egiptene, le-am descoperit cu ajutorul setului de figurine de la Safari LTD. Ele ne-au fost imprumutate cu generozitate (multumim din suflet, Mihaela!) si le-am exploatat cat am putut mai mult, pentru ca la copii cu Sindrom Down este bine sa aiba elevul ceva pe care sa puna mana, nu doar o imagine. Ele se impart in doua categorii- cele care au de-a face cu faraonii (regina Nefertiti, masca mortuara a lui Tutankhamon, piramidele si Sfinxul) si cele care au de-a face cu zeii (Anubis si amuleta lui, Toth, Isis, Bastet, amuleta cu scarabeul magic). Va marturisesc ca si eu am aflat despre Egipt lucruri pe care nu le cunosteam.

figurineegipt

Apoi am citit impreuna cartea O zi din viata unui faraon, aparuta la ed. Aramis- ea urmareste o zi din viata lui Ramses in timpul festivalului Opet. Cartea este foarte informativa si a fost amuzant sa ghicim raspunsurile de sub clapetele de carton. Cred ca daca ar fi sa aleg o singura carte dintre cele 3 studiate de noi, as alege-o pe aceasta.

Cealalta carte a serii, doar rasfoita (ar fi durat mai mult timp sa o citim pe toata, este plina de informatii ascunse in tot felul de deschizaturi ale paginii, sub clapete, in cufere, etc.) a fost  In cautarea lui Tutankhamon, aparuta la editura Corint junior. Cartea este absolut spectaculoasa, cu multe imagini pop-up uriase, a scos multe wow-uri si din partea copiilor dar si din gurile adultilor care au rasfoit-o. Ar fi un excelent cadou de Craciun pentru baietei de la 8 ani in sus. Nu i-am facut poze pentru ca sunt sigura ca o va prezenta Camelia in stilul ei complex si deosebit, insa ii multumim din suflet pentru ca ne-a incredintat-o pentru aceasta lectie.

cartiegiptA doua ora dedicata Egipului anitc am petrecut-o facand o compunere, cu ajutorul unor imagini printate de aici. Iza si-a amintit multe detalii discutate in ora precedenta, asta si pentru ca a recapitulat ca tema pentru acasa si si-a conspectat diferite informatii (asa face cu privire la orice subiect invatat impreuna, este foarte muncitoare). Apoi i-am dat o foaie de colorat pe numere, cu imaginea sarcofagului lui Tutankhamon, timp in care eu i-am citit fragmente din cartea Morminte de faraoni, din seria Discovery, editura Litera. O recomand si pe aceasta, mai ales daca prindeti o super reducere (eu am cumparat-o cu 4 lei saptamanile trecute de pe site-ul Litera, acum pe Elefant este 8 lei, iar pretul intreg este de 13 lei).

Cu S. am abordat diferit problema, pornind de la doua relatari biblice- povestea lui Iosif si cea a lui Moise. L-am lasat sa urmareasca desene animate (bunicul matern i-a cumparat un set de desene animate pe teme biblice- singurul lor neajuns este dublarea nu tocmai desavarsita, dar asta nu ne deranjeaza pe noi foarte mult), apoi am ascultat povestile acestor doi eroi ai credintei de pe CD-urile audio pe care vi le prezentam aici, si pe care le recomand din toata inima, mi se par foarte frumos adaptate, interpretate si sunt de buna calitate.

Am continuat cu cartea O zi din viata unui faraon, asociata cu figurinele Safari, iar in zilele urmatoare am citit  In cautarea lui Tutankhamon, alaturata unor fise simple de matematica, sau de pre-scriere (printate de aici).

Vineri seara ne-a vizitat Teo, prietena lui S.,  asa ca am reluat pe scurt informatiile din primele doua carti (repovestite rapid de mine, ajutata de  figurine), si am facut un craft cu o mumie- o idee foarte simpla de realizat, pe care am descoperit-o la fix aici.

mumieegiptCopii s-au distrat invatatnd impreuna, si nu cred ca puteam incheia mai frumos saptamana dedicata Egiptului antic.

Sper ca v-am facut si voua pofta de o incursiune in antichitate!

8 Comments

 1. Caaaaat de frumos, Raluca!!! Iui, acum de-abia astept sa parcurgem si noi lectia aceasta – ce bine s-au distrat copiii!!!
  Va pupic mult, mult.

  • Da, lectia cu Egiptul antic a fost chiar una reusita, si acum este foarte atent când apar detalii despre elemente egiptene si cu ocazia altor lectii (cum ar fi la cea despre feline, de pilda).

 2. La asa subiect ofertant, merita sa-l parcurgi in mai multe ,,felii”. Va doresc sa fiti sanatosi pentru ca asa veti putea explora ceea ce va intereseaza cel mai tare! Imbratisari tuturor!

 3. Atat de frumos v-ati jucat! Abia astept sa ne vina si noua figurinele si sa incepem calatoriile in jurul lumii.

  • NU vei regreta, Roxana, figurinele aduc un plus de farmec lectiilor, eu ma bucur enorm ca am de la cine sa imprumut din când in când :)))

Trackbacks

 1. Play date cu iepuras | Caiet pentru şcoala de...acasă
 2. The Usborne History of Britain | Caiet pentru şcoala de...acasă
 3. In Egyptian Times | Caiet pentru şcoala de...acasă

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s