Cum i-am explicat Baietelului de argint tabla impartirii

In vacanta de vara l-am invatat pe S., prin multe jocuri si putin exercitiu, tabla inmultirii. Spre placuta mea surpriza, a priceput-o imediat si a tinut-o minte, fara ca eu sa fac eforturi deosebite sa i-o indes in cap 🙂 . Am rasuflat usurata ca am trecut asa de repede peste acest hop, iar in vacanta de iarna n-am apucat sarguincios de tabla impartirii…sa fiu eu sigura ca a inteles-o.

impartire6

Drept material ajutatoare am avut cateva cuburi moi colorate (excelente pentru multe tipuri de activitati si multe varste), doua planse cu tabla inmultirii si a impartirii, cumparate de la Carrefour cu mai putin de un leu bucata, si bani.

impartire4

Iata etapele prin care i-am explicat eu impartirea:

 1. Cu ajutorul cuburilor am recapitulat notiunile de intreg, jumatate, sfert, carora le-am adaugat pe parcurs cele de doime, treime, patrime, cincime, samd.

impartire3      2. I-am explicat ca o impartire poate fi exacta sau cu rest. L-am provocat sa imparta  doi/patru lei in doua  parti egale, apoi trei lei in doua parti egale, apoi alte sume care dadeau rest. Nu era intentia mea sa il invat impartiri complicate, ci doar sa ii arat diferenta intre o impartire in parti egale si una cu rest.

impartire7   3. Am studiat tabelele si am inceput impartirea propriuzisa, cu doi, trei, patru, cinci si sase (aici am ajuns deocamdata), ajutandu-ne de observatiile lui (de exemplu, doar numerele pare se impart exact la 2, doar numerele terminate in 5/0 se impart exact la 5, sau faptul ca numerele care se impart exact la o cifra sunt de fapt rezultatele inmultirii cu cifra respectiva).

4. Cu ajutorul cuburilor l-am pus sa imparta la doi

5. Apoi la trei.

impartire1   6. Apoi la patru.

impartire8

7. Apoi am luat diverse numele (12, 24, 15) si l-am rugat sa le imparta pe rand la 1, 2/4(pe cele pare), 3, 5 (pe 15) si la ele insele.

8. O alta explicatie care l-a ajutat sa inteleaga impartirea a fost problema cu bomboanele: daca am 15 bomboane si vreau sa le impart la un copil/ 3/5 / 15 copii, cate bomboane primeste fiecare?

9. De asemenea, cand mergem la cumparaturi si trebuie sa luam mai multe bucati dintr-o categorie de produse, il incurajez sa imi calculeze pretul pe bucata, ca sa alegem varianta cea mai avantajoasa pentru noi.

Desigur, trebuie sa terminam de invatat tabla impartirii, si sa consolidam intelegerea ei prin mai multe exercitii, dar sper ca aceste ponturi va vor ajuta daca elevul dumneavoastra de a doua da semne ca are nevoie de ajutor la acest capitol.

Iar daca va intrebati ce facea Baietelul de bucurie in vreme ce S. invata de zor la mate, iata: tot un fel de matematica 🙂

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Spor in toate!

 

6 Comments

 1. Adina S

  Raluca, Silviu stie table inmultirii? Ati facut vreo activitate pe aceasta tema, a inmultirii?

  • DA, Adina, vezi ca e link chiar in primul paragraph. O multime de idei faine care au prins la noi. Si impartirea a priceput-o relative repede, dar mai trebuie sa exersam.

 2. cat a costat tabla Montessori pentru inmultire?foarte utila postarile cu inmultirea si impartirea.Si noi ne luptam acum cu tabla inmultirii, of.

  • Irina, noi am primit-o cadou de la One Creative Boutique, deci nu stiu cat costa, dar poti incerca sa iei legatura cu ei pe pagina de facebook.
   .

   • Raluca, multumesc, am vorbit.Abia astept sa o primesc si sa ne punem pe treaba :)).

   • super! ❤

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s